Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Brannspredning i fasade

Moderne ventilerte fasadesystemer har blitt et av de mest foretrukne valgene rundt om i verden for høye konstruksjoner. Det gir god fleksibilitet i forhold til design og god værbeskyttelse, der en fri luftstrøm bak kledningen er veldig viktig for å holde hulrommet tørt og unngå råteskader. Samtidig gjør dette også fasaden til en av de mest utsatte delene i en bygning i en brann og brannmotstand bør være en integrert del av et fasadesystem for å hindre brannspredning.

Brannspredning i fasade

Brannspredning i fasade må begrenses og kravet til brannmotstanden bør være:

  • Det bør være en god brannfeltoppdeling.
  • Brannspredning langs yttersiden av fasaden bør begrenses.
  • Brannspredning i hulrommet i fasaden må stoppes.

I luftespalter som krever luftgjennomstrømning for å unngå fuktskader i en normalsituasjon, kan det oppstå en veldig rask brannspredning i luftespalten på grunn av “skorsteinseffekten”. 
Når oksygenet i luftspalten er brukt opp, vil brannen søke mer oksygen og bevege seg raskt oppover.

Leap-frog effekt

Leap-Frog effekten

Ved brann i et rom kan brannen utvikle seg så vi får en overtenning. Varme gasser bryter ut av vinduet og kan spre seg inn gjennom vindu og andre gjennomføringer i veggen i etasjen over.

Hvis sekundær brann får utvikle seg, vil prosessen gjenta seg fra etasje til etasje. Vi får da det vi kaller for en leap-frog effekt med brann som beveger seg oppover i bygget, hvis den ikke blir stoppet fra å spre seg videre i hulrommet.

Og selv om bygget er fullsprinklet er det antagelig ikke kapasitet til å kontrollere en brann som har spredd seg til så store områder.

På bildet til høyre ser vi at det har oppstått en brann som har fått overtenning, vinduet har blitt knust og varmer gasser strømmer ut fra toppen av vinduet og inn i hulrommet bak kledningen. Samtidig vil luft trekkes inn i den nederste delen av vinduet og mate brannen med mer oksygen.

 

Brann som bare sprer seg på utsiden av kledning er ofte ikke så kritisk, mens brann som sprer seg i luftspalten bak kledningen kan spre seg 5-10 ganger raskere på samme tid.

Hastighet opp til 8 meter per minutt er målt.

Selv om hulrommet består av kun ikke-brennbare materialer og overflater, kan uforbrente gasser kombinert med “skorsteinseffekten”, bevege seg raskt gjennom hulrommet og antenne hver gang det får lufttilgang.

Firebreather hulromsventiler kan som eneste produkt på markedet umiddelbart stoppe en brann fra å spre seg i luftespalten i en fasade, noe som muliggjør bruk av brennbare innvendige flater.

Les mer om fordelene ved bruk av vår teknologi her…

Byggforsk om brannspredning i fasade…