Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Pionerarbeid innen 3d-printing

Securo AS har begitt seg ut på et pionerarbeid for masseproduksjon av ventiler ved hjelp av 3D-printing.

Siden dette er teknologi som ikke allerede finnes, har de fått støtte fra Regionalt Forskningsfond til å utvikle en prototype i 2019


New generation of 3D Printing Machine printing a piece of plastic. For use in small spaces, Office or Private use

Et viktig veivalg

I takt med stadig større ordrebok har Securo jobbet jevnt og trutt med å optimalisere og automatisere produksjonen av brannforebyggende hulromsventiler. På tross av dette, og i takt med at de utviklet flere ulike produkter, innså de på et tidspunkt at produksjonen fortsatt var for lav i forhold til den økte ordremengden.

Dermed sto de over et viktig veivalg: Oppdatere eksisterende produksjonsutstyr, eller utvikle helt ny produksjonsteknologi ved hjelp av digitalisering.

Med hjelp fra Proneo i første omgang, og senere fra SINTEF og Regionalt Forskningsfond (RFF), valgte virksomheten å gå for det siste.

Vi begynte å se på de andre produktene våre der det fortsatt var mye manuelt arbeid involvert. Lufteluker og overstrømsventiler må produseres på ulike mål til ulike kunder. Vi så altså behovet for å tilby masseprodusert skreddersøm, og da er 3D-printing den perfekte løsningen, sier Frode Resve, daglig leder i Securo.

frode resve

Pionerarbeid

Securo har nå fått gjennomslag for et hovedprosjekt som varer ut 2019 der RFF bidrar med finansiering. Målet med prosjektet er digitalisert masseproduksjon ved hjelp av 3D-printing. Dette er teknologi som ikke finnes i dag.

3D-teknologien er rett og slett ikke klar for masseproduksjon i den størrelsesorden som Securo har behov for, men utviklingen går fort. Securo ønsker å posisjonere seg helt i front. I samarbeid med ProneoSINTEFMinokoDigital Norway og miljøet i Verdal Industripark er ambisjonen å utvikle en prototype som er klar for utprøving innen prosjektperiodens utløp.

Kompetansemiljøet avgjørende

Securo mener prosjektet ikke ville vært mulig å få til uten den gode støtten fra dette miljøet.

– Vi er litt for små til å få til dette alene. Vi er avhengige av å spille sammen med andre. Derfor er det viktig for oss å ta del i dette kompetanse- og utviklingsløftet. Hadde ikke Proneo banket på døra og utfordret oss på digitalisering, ville vi sannsynligvis gått den tradisjonelle veien og oppdatert det eksisterende utstyret vårt, sier Resve.

– Det Securo er i ferd med å gjøre her er artig og inspirerende. De har potensiale til å ta en internasjonalt ledende posisjon, sier Per Anders Folladal, daglig leder i Proneo.

Kilde: Digital Norway